Η απάντηση στην ερώτηση αν πρέπει να φτιάξει κανείς ένα eshop δηλαδή ένα ηλεκτρονικό μαγαζί που να λειτουργεί στο Internet, θα λέγαμε ότι δεν χρειάζεται καν σκέψη. Αν η επιχείρησή σας έχει κέρδη από τις πωλήσεις προϊόντων στον φυσικό τους χώρο αλλά όχι online, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες θα μπορούσε να μην εκμεταλλευτεί απίστευτες ευκαιρίες απόκτησης κέρδους. Μέχρι το 2015 εικάζεται ότι οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου θα φτάσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική. Κάτι ανάλογο αναμένεται και στην Ευρώπη. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν είναι η επιχείρησή σας έτοιμη να απορροφήσει ένα ποσοστό από αυτές τις πωλήσεις.
Για να επιτευχθεί αυτό, θα απαντήσουμε σε κάποια βασικά ερωτήματα, όπως:
1. Τι παραπάνω προσφέρει το eshop σε σχέση με ένα κοινό μαγαζί;
Το λανσάρισμα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος στο διαδίκτυο σας επιτρέπει να πουλάτε σε ένα κοινό που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο. Υπερβαίνει δηλαδή τα όρια της πόλης και της χώρας στην οποία βρίσκεται το κατάστημα. Οι προοπτικές κέρδους από κάτι τέτοιο καταλαβαίνουμε ότι είναι τρομακτικές. Θα μπορείτε μάλιστα να πουλήσετε 7 μέρες την εβδομάδα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας , συμπεριλαμβανομένων και των διακοπών. Η ανάγκη μάλιστα για προσωπικό θα είναι μηδενική, καθώς το ίδιο το eshop αντικαθιστά το ρόλο τους. Σε όλο αυτό πλέον θα πρέπει να προσθέσουμε και το ότι τα eshop έχουν μετατραπεί σε εκπαιδευτικά εργαλεία! Δηλαδή, πριν προχωρήσουν στην αγορά ενός οποιουδήποτε προϊόντος κάνουν με έρευνα πριν στο διαδίκτυο. Μάλιστα είναι διατεθειμένοι αν βρουν αυτό που ψάχνουν να προχωρήσουν στην αγορά εκείνη την στιγμή. Θα θέλατε να λείπετε από μια τέτοια ευκαιρία;
2. Πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας να δουλέψει το ηλεκτρονικό μαγαζί(eshop) του;
Με την εξέλιξη των συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου(ecommerce) πλέον ο επιχειρηματίας καλείται να πάρει μέρος μόνο στις απολύτως απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται. Για καλή του τύχη οι ενέργειες αυτές είναι ελάχιστες αν όχι μηδαμινές και απλές στην χρήση τους. Σκεφτείτε ορισμένες από τις λειτουργίες που κάνει το σύστημα αυτόματα χωρίς την εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα. Ο επιχειρηματίας τα μόνα βήματα που καλείται να κάνει είναι να βλέπει τις παραγγελίες που γίνονται στο σύστημα. Μάλιστα έχει την δυνατότητα να ενημερώνεται με email εκείνη στην στιγμή που γίνεται μια παραγγελία. Μπορεί επίσης να βάζει ειδικές τιμές σε ένα προϊόν, ειδικές εκπτώσεις και δικές τους προσφορές, καθώς και να εισάγει νέα προϊόντα . Διαδικασίες που στην περίπτωση ενός μαγαζιού είναι αρκετά χρονοβόρες εδώ είναι υπόθεση μερικών λεπτών. Μπορεί αν χρειαστεί να “μετρήσει” την επιτυχία του eshop μπαίνοντας σε ένα από τα δωρεάν εργαλεία που προορίζονται για αυτό το σκοπό, όπως το Google analytics και να πάρει αναφορές για το πόσα άτομα μπήκαν στο eshop πως συμπεριφέρθηκαν και να δει διάφορες τάσεις. Θα μπορεί να βλέπει ακόμη μέσα από την πλατφόρμα σχόλια των πελατών και να διαδώσει(ο επιχειρηματίας ή οι πελάτες) στα social media το κατάστημα.
3. Ποιός είναι ο τρόπος πληρωμής των προϊόντων μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων (eshop) ;
Πλέον κάτι τέτοιο είναι πλέον λυμένη άσκηση. Δηλαδή, κατά την κατασκευή της πλατφόρμας ο επιχειρηματίας έρχεται σε επαφή με την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται προκειμένου εκείνη να ανοίξει τον δίαυλο πληρωμής μέσω internet. Από εκεί και πέρα οι πελάτες αγοράζουν μέσω πιστωτικής κάρτας και τα χρήματα κατατίθενται αμέσως στο λογαριασμό της επιχείρησης. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να προστεθούν τρίτοι πάροχοι επεξεργασίας των πληρωμών, όπως είναι η PayPal η οποία εγγυάται τον ασφαλή τρόπο πληρωμής για τους πελάτες και η οποία δίνει και άλλους τρόπους πληρωμής πέραν της πιστωτικής κάρτας όπως είναι η χρεωστική.
4. Μπορεί να αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης της επιχείρησης και του πελάτη μέσω του ηλεκτρονικού μαγαζιού (eshop);
Παρ’όλο που η πλατφόρμα του eshop έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να εξασφαλίζει τα συμφέροντα τόσο του πελάτη όσο και της εκάστοτε επιχείρησης, υπάρχουν και άλλα εργαλεία τα οποία προορίζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ τους. Ένα από αυτά είναι το CRM (customer relationship management) το οποίο προορίζεται στο να βελτιώσει και να κάνει ακόμη πιο αξιόπιστους τους τρόπους που έρχονται σε επικοινωνία και συναλλάσσονται οι επιχειρηματίες με τους πελάτες. Σε ένα κεντρικό σημείο σώζεται οτιδήποτε έχει σχέση με τον πελάτη προκειμένου οι υπηρεσίες προς αυτόν να βελτιωθούν. Αυτό μπορεί να έχει σχέση, για παράδειγμα, με στοιχεία επικοινωνίας με τον πελάτη, πρόσφατες αγορές, παράπονα και παραγγελίες που εκκρεμούν. Το CRM συνήθως διατίθεται σαν ξεχωριστό σύστημα υποστήριξης του eshop μπορεί όμως κάποιες λειτουργίες του να ενσωματωθούν στο ίδιο το eshop συνήθως με επιπλέον κόστος. Θα επανέλθουμε στο θέμα του CRM πιο αναλυτικά σε επόμενο άρθρο μας.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια